Razboiul din Gaza: Intarzierea livrarii bombelor din SUA, cea mai mare avertizare de pana acum pentru Israel
Stiri

Razboiul din Gaza: Intarzierea livrarii bombelor din SUA, cea mai mare avertizare de pana acum pentru Israel

Statele Unite, având un rol crucial ca principal aliat și influență asupra Israelului, au manifestat îngrijorări crescânde în legătură cu acțiunile acestui stat în războiul din Gaza, în special în ceea ce privește protecția civililor și accesul la ajutor umanitar. De-a lungul conflictului de șapte luni, administrația SUA a intensificat presiunile asupra Israelului. Acestea au inclus sfaturi private, avertismente publice, oprirea veto-ului la rezoluțiile ONU care condamnă acțiunile Israelului, și sancționarea unor coloniști israelieni din Cisiordania ocupată.

Într-o convorbire telefonică recentă și foarte directă, președintele Joe Biden l-a avertizat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu că sprijinul SUA ar putea fi redus dacă Israelul nu permite accesul convoaielor de ajutor în Gaza. Deși sfaturile SUA au fost adesea ignorate, administrația Biden a întârziat pentru prima dată o livrare de muniții către Israel, semnalând astfel o posibilă schimbare în abordarea SUA.

Această întârziere în livrarea munițiilor, care ar putea fi folosite în operațiuni militare cu potențial de a cauza numeroase victime civile, subliniază seriozitatea preocupărilor SUA. Oficialii americani au specificat că tipurile de bombe amânate sunt cele care ar putea fi utilizate într-o operațiune militară propusă împotriva Hamas în Rafah, o zonă dens populată, ceea ce ar putea duce la catastrofe umanitare.

Administrația Biden își exprimă astfel îngrijorarea că o astfel de acțiune ar putea avea consecințe devastatoare pentru populația civilă. De asemenea, întârzierea reflectă dorința SUA de a menține presiunea asupra cabinetului Israelului pentru a sprijini un acord de încetare a focului cu Hamas. Negocierile continuă la Cairo, și Washingtonul pare să dorească să sporească costurile pe care Israelul ar putea să le întâmpine în cazul în care nu ajunge la un compromis.

Un alt motiv important pentru această decizie strategică a SUA este dinamica politică internă. În contextul unui an electoral, președintele Biden este supus unei presiuni uriașe din partea susținătorilor democrați să își tempereze sprijinul pentru Israel. Sondajele de opinie sugerează că unii democrați, în special tinerii, ar putea ezita să voteze pentru Biden în noiembrie din cauza rolului SUA în războiul din Gaza. O prezență scăzută la voturi ar putea avea un impact semnificativ asupra lui Biden în confruntarea cu Donald Trump.

Orice decizie de a reține sprijinul militar pentru Israel vine cu riscuri pentru SUA. Israelul ar putea ignora pur și simplu ceea ce spune și face aliatul său, apelând la bluff-ul Washingtonului și având încredere că suportul militar american va continua pe termen lung. Aceasta ar putea fi o demonstrație publică a diminuării influenței SUA în lume. Cu toate acestea, Israelul ar putea evita să riște o ruptură istorică cu cel mai mare aliat al său, de care depinde total pentru apărarea aeriană care l-a protejat de un atac masiv cu drone și rachete iraniene acum câteva săptămâni.

Un test major va veni când Departamentul de Stat al SUA va decide dacă Forțele de Apărare ale Israelului folosesc armele SUA pentru a comite abuzuri împotriva drepturilor omului. O declarație despre o anchetă este așteptată în curând. În final, SUA nu sunt singurul aliat al Israelului, și dacă SUA întârzie vânzările de arme către Israel, atunci se așteaptă ca și alte țări, inclusiv Marea Britanie, să adopte măsuri similare. Aceste restricții ar fi mai simbolice decât efective, dar ar contribui la izolarea diplomatică a Israelului.